Районни комисии не проверили чували с бюлетини - СИК дори не

...
Районни комисии не проверили чували с бюлетини - СИК дори не
Коментари Харесай

Чак посред нощ ЦИК обяви резултата заради 14 714 грешни числа

Районни комисии не ревизирали чували с бюлетини - СИК даже не им ги занесли
Всеки пети протокол сгрешен

ПП-ДБ желае наново броене в секциите без видео

Рекордният брой неточности в изборните протоколи, които се коригираха безусловно до последния миг, невиждано забавиха оповестяването на формалните резултати от изборите.

ЦИК го направи единствено 45 минути преди среднощ на 6 против 7 април, когато изтичаше крайният период. За първи път мандатите се оповестяват толкоз късно.

Окончателно ГЕРБ има 69 депутати, 64 са за ПП-ДБ, 37 - за “Възраждане ”, с един по-малко от тях ще са хората на Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия взема 23, а Има Такъв Народ се връща на банките с 11 определени.

2757 протокола от секционните изборни комисии са сбъркани, в тях се съдържат 14 714 неточности. Това е констатацията на Централната изборна комисия, разказана в така наречен разбор на несъответствията. Този документ пък се появи на страницата на ЦИК в 2 ч след среднощ

Данните демонстрират, че 22% от протоколите, или повече от всеки пети, са били сбъркани. Става дума за противоречие сред протоколите от СИК и данните, въведени в РИК.

Районните комисии приемали протоколи с грешки и несъответствия. “Те не са изискали от секционните комисии чувала с бюлетините и да открият действителния резултат. Имаше много неточности и трябваше да отстраним вероятните ”, уточни говорителката на ЦИК Росица Матева пред bTV.

Грешките се дължат на двойното броене на бюлетините, изясни тя. ЦИК не образова членовете на секции, а приготвя методическите инструкции. “Членовете на секционните комисии се образоват от районните, само че не е редно тази отговорност да се вменява само на тях. Обучението е двустранен развой ”, акцентира тя.

По искане на шефката на ЦИК Камелия Нейкова до 11 април всички 31 РИК-а би трябвало да изпратят противоположна връзка за какво при основни несъответствия протоколи са признати със сработили контроли, оповестява БНР.

Как контролите не хващат несъответствия, попитаха и от “Промяната ” и Демократична България. На първата си взаимна изява след вота водачите на обединяването подчертаха, че има 5 пъти повече невалидни бюлетини - към 45 хиляди при 9 хиляди предишния октомври. В 17% от секциите (2234 броя) има разминаване сред гласовете от машината и вписаното в протоколите.

В 2600 секции мобилните устройства не са предавали онлайн броенето на бюлетините. А в 172 от рисковите не е имало действително видеонаблюдение, изброи Асен Василев, базирайки се и на данни от Министерството на електронното ръководство.

Във всички РИК има противоречие сред детайлите и общия брой бюлетини. Това демонстрира систематичен проблем с отчитането на бюлетините и контролите най-вероятно са били изключени, изясни някогашният вицепремиер. Коалицията е пуснала писмо до ЦИК с всички нарушавания и желае отваряне на чувалите и наново преброяване на бюлетините в секциите, в които не е имало видеонаблюдение.

“Тези нарушавания най-вероятно няма да трансформират изборния резултат. Но е доста значимо да се каже, че първата стъпка България да стане естествена европейска страна е да няма такива нарушавания ”, съобщи Василев.

Въпреки главния мотив за връщането на хартиената бюлетина - че хората я избират, към 1,5 млн. души са дали своят вот с машина, а 1,1 млн. са предпочели хартията, заяви Росица Матева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР